Propedis | Medicinska pedikura

ProPedis Logo

Nakup čevljev

Preveč “ošiljeni”, čevlji s previsoko (od 5-10cm),  pretanko (kot svinčnik), z debelim podplatom, odprti čevlji, kjer le nekaj trakov drži čevelj na nogi, crocsi,  čevlji s trdim tankim podplatom, balerinke   … Vse to so tipi čevljev, ki so lahko škodljivi za vaše zdravje. 
 
Visoke pete naredijo noge lepe, vitke in žensko zapeljivo. Govorimo o petah, ki so višje od 5 cm. Že sama hoja v visokih petah se zdi kot nekakšno umetniško delo. A višja in tanjša, kot je peta, več škode povzročijo našim nogam, sklepom, tetivam in vezem in celo  hrbtenici. Razlog tiči v tem, da pri nošenju takih čevljev kar 80% teže počiva na sprednjem delu stopala in le 20% na peti, no in še tam večina na manjšem območju. Že po kratkem času nas v takih čevljih pričnejo boleti in zatekati noge. Visoke pete  spremenijo naraven položaj sklepov, težišče telesa se premakne, kar vpliva na hrbtenico, skrajšujejo se mišice in tetive v mečih, zlasti vpliva na Ahilovo tetivo… Počasi pridemo do situacije, ko ne moremo več nositi nizkih čevljev.
Posledice so lahko Hallux Valgus, vraščeni nohti, krempljasti prsti, poškodovani nohti…
 
Čevlji s klinastim podplatom so kompromis. So manj škodljivi, ker bolje  razporedijo težo na celotno stopalo. Vendar so tudi ti čevlji za dolgotrajnejšo nošnjo neprimerni, saj postavljajo prste in sklepe v nepravilen položaj. 
 
Čevlji z debelim podplatom. V primerih ko je  razmerje med prednjim in petnim delom podobno, kot pri čevljih z visoko peto, ti čevlji niso dosti boljši. Povzročajo iste probleme kot čevlji z visoko peto, dodatno pa človek ne čuti stika s tlemi. Normalno naša stopala preko živčevja pošiljajo sporočila možganom o podlagi, po kateri stopamo. Ti se  lahko odzovejo na nastali položaj. Pri hitrejši hoji v čevljih z debelim podplatom obstaja večja nevarnost, da bi se spotaknili in padli.
 
V koničastih, »ošiljenih«  čevljih se zdijo meča optično daljša. Ta obutev je izrazito neudobna, ker  pritiska in stiska prste. Lahko pride do krčev, rdečine, žuljev in otiščancev, kurjih oči in dolgoročno do kladivastih prstov. Ta »prisilni jopič« je še posebej neprimeren za palce. Po daljših obdobjih konstanten pritisk lahko povzroči nastanek Hallux Valgusa. 
 
Športna obutev je sicer pogosto dobre oblike in iz primernih materialov, a vendar ni primerna za celodnevno nošenje. V takih čevljih se že zaradi aktivnosti pogosto potimo, to pa poveča možnost razvoja glivic na koži in nohtih. 
 
Crocsi ne nudijo zaščite za peto, prav tako japonke. Vsakodnevno nošenje te obutve lahko lahko  vodi v težave s tetivo, deformacije prstov, vrasle nohte, kurja očesa in žulje…
 
Glavni namen obutve je ščititi naše telo zato pred nakupom velja razmisliti. Obutev mora biti udobna in zračna, mehka  iz naravnih materialov. Podplat mora biti mehak in prožen, vendar ne predebel, da  lahko čutimo podlago. Čevelj mora nogi dajati čvrsto oporo, tudi v petnem delu. Peta naj bo  visoka bo med 2-4 cm. Priporoča se okrogla oblika sprednjega dela.
 
Pa srečno pri nakupu. 
Metka